Kontaktni obrazci za WordPress

Kontaktni obrazci na spletnem mestu niso zgolj način za nadomeščanje stika preko klasičnega e-poštnega odjemalca, ampak jih lahko uporabite tudi za zbiranje naročil na e-poštne sezname, oddajo povratnega odziva, ki se ga da masovno obdelati, razpošiljanje podatkov večim uporabnikom in še marsikaj. V tem prispevku si bomo ogledali nekaj priljubljenih vstavkov WordPress za kontaktne obrazce.

Kontaktni obrazci za WordPress

Ninja Forms

Ninja Forms je brezplačen vstavek za sestavljanje obrazcev, ki lahko vsebujejo besedilna polja, označna polja, spustna polja, datum, ocene, polja za osebne podatke in tudi enostavno podporo za povpraševanje o izdelkih. Tudi tukaj lahko razporeditev ustvarite kar z vlečenjem in spuščanjem predmetov stranske vrstice. Ob pravilno izpolnjenem obrazcu se lahko ta zgolj pošlje na vaš e-poštni naslov ali pa tudi shrani v podatkovno zbirko. Dodatno lahko nastavite tudi omejitve, sprotne izračune in preusmeritve. Zaščito pred neželenimi vnosi lahko dosežete s pomočjo sistema vprašanj in odgovorov ali pa reCaptche. Vstavki, ki so na voljo v skladišču, omogočajo, da v Ninja Forms dodate še dodatne zmožnosti.

Enostaven vnos kontaktnega obrazca za WordPress v Ninja forms

Enostaven vnos kontaktnega obrazca za WordPress v Ninja forms

Formidable Forms Lite

Brezplačna različica Formidable Forms omogoča ustvarjanje enostavnih kontaktnih obrazcev, ki vsebujejo besedilna polja, označna polja, spustne sezname, vnos e-pošte in naslova URL. Elemente obrazcev in njihovo razporeditev lahko upravljate kar z vlečenjem in spuščanjem elementov iz stranske vrstice. Vsak ustvarjen obrazec lahko podrobno prilagodite, pravilno izpolnjeni pa se vam pošljejo na e-poštni naslov in shranijo v podatkovno zbirko. Vgrajena je tudi zaščita pred neželeno pošto v obliki reCaptche.

Contact Form 7

Contact Form 7 je eden izmed najstarejših in najbolj uporabljenih vstavkov za kontaktne obrazce WordPress. Že tako številna razpoložljiva polja lahko še razširite s številnimi vstavki iz skladišča. Obrazcu lahko obiskovalci priložijo tudi priponke, ki jih lahko tudi omejite. S pomočjo vstavka lahko tudi shranite vnose v podatkovno zbirko in jo kasneje izvozite v številne vrste datotek. Ustvaritev obrazca je zahtevnejša, je pa na uradni strani vstavka na voljo zelo dobra dokumentacija. Tudi ta vstavek podpira zaščito pred neželeno e-pošto preko sistema za blokiranje neželenih komentarjev, skritih polj ali pa reCaptche.

Prilagodljiv obrazec v Contact Form 7

Prilagodljiv obrazec v Contact Form 7

Kaj pa shranjevanje vnosov na strežnik?

Obdelovanje prejetih e-sporočil za podatki in e-poštnimi naslovi zna biti zelo zamudno in mukotrpno, zato bi marsikdo želel, da se podatki shranijo v tabelarično obliko, ki se po potrebi izvozi ali programsko obdela. Nekateri zgoraj omenjeni vstavki imajo to zmožnost že vgrajeno v samo jedro, spet drugi potrebujejo posebni vstavek za prestrezanje vnosov. Eden izmed najbolj priljubljenih vstavkov s tega področja je Contact Form 7 to Database Extension, ki zna (kljub imenu) prestrezati podatke iz skoraj petnajstih vstavkov za kontaktne obrazce. Z njegovo pomočjo lahko shranjujete tudi pripete datoteke, izvažate podatke v različne oblike datotek (csv, xsl, ods, html, itd.) ter preko interaktivnega izgrajevalnika ustvarite posebne kode za prikaz na spletni strani.

Namestitev zaenkrat ne poteka preko centralnega skladišča vstavkov, ampak morate prejeti datoteko zip in jo nato dodati preko vmesnika za nalaganje vstavkov. Če želite, da se vstavek samodejno posodablja, morate namestiti še vstavek GitHub Updater.

Pošiljanje obrazca ne dela?

Obrazec ste ustvarili in pravilno nastavili, sedaj pa vam ga spletišče nikakor noče poslati. Razlog lahko tiči v tem, da je vaš ponudnik gostovanja onemogočil funkcijo mail(), saj lahko napačna uporaba te funkcije povzroči, da strežnik pristane na črnem seznamu pošiljateljev neželene e-pošte. Rešitev je v tem, da namestite enega izmed vstavkov, ki podpirajo pošiljanje e-pošte preko SMTP (npr. Easy WP SMTP). S pomočjo vstavka lahko nato bodisi uporabite vgrajen poštni strežnik SMTP ali pa pošto pošljete kar preko zunanjega ponudnika (GMail, Outlook, itd.). Ker pošiljanje preko zunanjega strežnika zahteva vnos vašega gesla, je priporočljivo, da za vso pošto s strežnika ustvarite poseben račun.

Kontaktni obrazci za WordPress

Kako narediti in objaviti spletno stran?

Izdelava in objava nove spletne strani je lahko za začetnike zelo izčrpavajoča. Poskrbeti morate za vsebino, dizajn in funkcionalnost v enem. Poleg tega pa se morate tudi prepričati, da je spletna stran optimizirana za iskalnike, da jo bodo vaše stranke lahko našle. Tudi najbolj izkušeni posamezniki se včasih težko odločijo kje začeti.

Kaj so Core Web Vitals in zakaj so pomembni za lastnike strani ali spletnih trgovin?

Core Web Vitals oz. Osnovni podatki za splet je podnabor Web Vitals in se osredotoča na tri najbolj pomembne metrike za uporabniško izkušnjo.

Zakaj kvalitetno izdelana spletna stran stane?

Ko razmišljate o postavitvi svoje spletne strani ali pa prenovi spletnega mesta, lahko strošek zelo varira, govorimo vse od 300 EUR do neomejene zgornje meje.  Seveda se lahko odločite za cenovno najbolj ugodno različico, ki vam jo ponuja znanec, ta bo najverjetneje lepa navzven, v ozadju pa se bodo pojavili problemi. V kolikor želite, da […]