Organske ključne besede – SEO ZA ZAČETNIKE

Ne glede na to ali ste digitalni strokovnjak, ki pomaga drugim podjetjem pri doseganju svojih marketinških ciljev in razvijanjem spletne prisotnosti ali pa lastnik spletnega mesta za svojo spletno trgovino, ki skuša povečati promocijo svoje znamke, pomembnosti optimizacije spletnih strani in iskalnega procesa (SEO) se ni mogoče ogniti. 

SEO optimizacija je ključnega pomena za večjo prepoznavnost na spletu, saj potencialnim strankam olajša iskanje izdelkov, storitev in znanja, ki jih potrebujejo in iščejo na spletu.

Organske ključne besede so zelo pomemben temelj učinkovite SEO optimizacije. To je tista vrsta ključnih besed, ki se uporablja za brezplačno privabljanje organskega iskanja. Če je optimizirana pravilno, obstaja celo možnost uvrstitve na t.i. predstavljene delčke kode – to pa pomaga izboljšati razmerje med prikazi in kliki (CTR).

SEO optimizacija spletnih strani

Kaj so organske ključne besede?

Organske ključne besede so ključne besede, ki se pri SEO optimizaciji uporabljajo za privabljanje “brezplačnega” prometa. Oznaka “brezplačno” je tu zelo pomembna, saj organske ključne besede ločuje od ključnih besed s plačilom na klik (CPC), ki se uporabljajo pri Google ads in ostalih podobnih platformah. Prav tako jih dejstvo, da so brezplačne naredi tudi stroškovno učinkovito orodje spletnega trženja, ki se ga splača naučiti uporabljati. 

Poleg cenovne dostopnosti je organsko iskanje torej zelo dragoceno tržno orodje. Brskalnik Google namreč na dan obdela več kot 3,5 milijarde iskanj (to je v povprečju približno 40.000 iskalnih poizvedb po ključnih besedah ​​na sekundo). 

Če lahko zajamete nekaj od tega organskega prometa, lahko v veliki meri povečate vidnost svoje spletne strani. Za doseganje tega cilja vam pomagajo dobro raziskane in skrbno izbrane organske ključne besede.

Google analytics sidebar

Kako najdem organske ključne besede?

Obstaja nekaj načinov, ki bodo vaši spletni strani pomagale, da se povzpne na strani spletnega iskanja. 

Uporabite Google Analytics.

Google Analytics vam pomaga ugotoviti, katere organske ključne besede usmerjajo promet na vašo spletno stran. Nato lahko te ključne besede še bolj izkoristite in povečate njihovo učinkovitost. En način za to so na primer poročila o ciljnih straneh. 

Na nadzorni plošči storitve Analytics izberite »Vedenje«> »Vsebina spletnega mesta«> »Ciljne strani«.

Od tam lahko kliknete URL (ali ga vnesete v iskalno vrstico). Nato odprite “Sekundarna dimenzija> “Oglaševanje”> “Ključna beseda.” Lahko pa ga poiščete tudi v mini iskalni vrstici v “Sekundarna dimenzija”. Nato lahko vidite, katere ključne besede usmerjajo promet na vaše ciljne strani. Prav tako boste verjetno videli kar nekaj ključnih besed, ki niso na voljo. Če je temu tako ne skrbite, saj vam v tem primeru lahko pomaga SemRush. Svoj Analytics račun (in Search Console) lahko povežete s Semrush-om in si ogledate vpoglede v organski promet. To vam tudi omogoča, da odkrijete tiste ne navedene ključne besede, ki usmerjajo promet na vaše strani.

Uporabite Google search konzolo

Povprečni položaj uvrstitve za posamezne ključne besede si lahko ogledate po ciljni strani s pomočjo Google Search Console. Prijavite se v Google Search Console, izberite še ustrezno lastnost in nato izberite »Rezultati iskanja«. Označite stolpec »Poizvedbe«, to so namreč ključne besede, ki usmerjajo promet na vašo spletno stran.

Eden od nasvetov je tudi, da se osredotočite na ključne besede, ki dosegajo velik mesečni obseg iskanja, vendar ne dosežejo visoke uvrstitve strani za vašo spletno stran.

Nato lahko z dodajanjem ustreznega besedila in slik, izboljšanjem povratnih povezav, posodabljanjem meta opisa in drugimi koraki na strani za izboljšanje uvrstitve izboljšate spletne strani, zgrajene okoli teh ključnih besed.

Google Analytics secondary dimension

Google Analytics – keywords searching

Preverite ključne besede, ki jih uporablja vaša konkurenca

Organske ključne besede vaše konkurence omogočajo nadaljnji vpogled v to, katera vsebina in ključne besede so pomembne. Če preverite, kaj počnejo oni in se jim to dobro obnese, lahko to tudi vključite v svojo strategijo. 

Poročilo npr. Semrusha o pregledu organskih raziskav ponuja vpogled v vaše glavne konkurente in ključne besede, ki usmerjajo promet na njihove spletne strani. Tam lahko raziščete konkurenčno uvrstitev ključnih besed, si ogledate ciljne strani za izbrane ključne besede in vidite, koliko prometa določeni izrazi in besede prinašajo vašim tekmecem.

Kako lahko izboljšamo uvrstitev svoje spletne strani z organskimi ključnimi besedami?

Zgornji nasveti vam bodo pomagali najti bolj organske ključne besede za povečanje prometa na spletni strani.

Z orodji za ključne besede Semrush na primer lahko poiščete sorodne ključne besede, na katere morda niste pomislili, s storitvijo Google Analytics pa izveste, katere ciljne strani so najbolj uspešne, tako da natančno določite, katere ključne besede je vredno spodbuditi.

Čeprav je več organskih ključnih besed na dosegu roke pozitivno, pazljivo s pretiravanjem ključnih besed. Iskalniški algoritmi lahko namreč prepoznajo vsebino, ki je natrpana s prevelikim številom ključnih besed, ki iskalcem morda ni koristna in bo štelo proti vam.

Kontaktni obrazci za WordPress

Kontaktni obrazci za WordPress

Kontaktni obrazci na spletnem mestu niso zgolj način za nadomeščanje stika preko klasičnega e-poštnega odjemalca, ampak jih lahko uporabite tudi za zbiranje naročil na e-poštne sezname, oddajo povratnega odziva, ki se ga da masovno obdelati, razpošiljanje podatkov večim uporabnikom in še marsikaj. V tem prispevku si bomo ogledali nekaj priljubljenih vstavkov WordPress za kontaktne obrazce.

Izdelava spletne strani po meri ali temi?

Izdelava spletne strani po meri ali temi?

Ko razmišljate o postavitvi svoje spletne strani ali pa prenovi spletnega mesta, lahko strošek zelo varira, govorimo vse od 300 EUR do neomejene zgornje meje.  Seveda se lahko odločite za cenovno najbolj ugodno različico, ki vam jo ponuja znanec, ta bo najverjetneje lepa navzven, v ozadju pa se bodo pojavili problemi. V kolikor želite, da […]

Kako lahko v WordPress vstavite interaktivno vsebino?

Kako lahko v WordPress vstavite interaktivno vsebino?

Napisali ste obširen prispevek, dodali nekaj slik, sedaj pa bi mu radi dodali še nekaj interaktivnosti. Med vsebino bi radi postavili še Youtube video, ali pa nekaj, kaj je nekdo čivknil na Twitterju. Morda želite promovirati Kickstarterjev projekt ali pa vašo objavo na Facebooku. Dodate lahko glasbo iz Spotify-a, slike iz Instagrama in še kaj […]