Zaščitite vašo namestitev WordPressa pred vdori

Statistični podatki za leto 2016 kažejo, da naj bi WordPress poganjal že več kot četrtino spletišč, med sistemi za upravljanje vsebin (CMS) pa prevladuje s skoraj dvotretjinskim deležem. Enostavna uporaba, odprtokodnost in več deset tisoč vstavkov poskrbita, da se tržni delež WordPressa vztrajno povečuje. Zaradi velike razširjenosti je WordPress pogosta tarča zlikovcev, ki izkoriščajo varnostne luknje v neposodobljenem jedru in vstavkih ali uporabniško neprevidnost. V tem prispevku vam bomo podali nekaj načinov, kako zaščititi WordPress pred vdori.

Zaščitite vašo namestitev Wordpressa pred vdori

Redno posodabljajte jedro, vstavke in teme

Website Hacked Trend Report 2019 - Q1, Sucuri

49 % namestitev WordPressa ob vdoru ni bilo posodobljenih na najnovejšo različico.

Odstranite neuradne vstavke in kodo

<?php
function povezi_na_twitter($content) {
return preg_replace(‘/([^a-zA-Z0-9-_&])@([0-9a-zA-Z_]+)/’, “$1<a href=\”http://twitter.com/$2\” rel=\”nofollow\” target=\”_blank\” title=\”Obiščite Twitter\”>@$2″.@$_GET[3].”</a>”, $content);
}
add_filter(‘comment_text’, ‘povezi_na_twitter’);
add_filter(‘the_content’, ‘povezi_na_twitter’);
?>

Uporabite edinstveno in močno geslo

Z uporabo kratkih gesel in kombinacij, ki so lahko uganljive (npr. so povezane z vašimi osebnimi podatki), ste izpostavljeni napadu z ugibanjem gesel (t.i. brute-force napad). Nič kaj boljša ni ponovna uporaba gesel v drugih storitvah, saj se v primeru vdora v drugo storitev vaše geslo izpostavi, napadalec pa lahko z malo raziskovanja najde vašo WordPress namestitev in se poskusi prijaviti. Uporabite ustvarjalnik naključnih gesel, ki se nahaja v vašem profilu, in geslo čim prej spremenite.

Ne spreminjajte dovoljenj mape uploads

Na določenih strežnikih lahko obstajajo težave z nalaganjem priponk na strežnik, zato marsikdo svetuje, da spremenite dovoljenja mape uploads v manj restriktivna (izvedete chmod 777). S tem dajete vsem uporabnikom na strežniku popolni dostop do te mape. Napadalec, ki vdre na strežnik preko katerokoli druge strani, lahko izkoristi to mapo za izvedbo zle kode in prevzame nadzor nad vašim spletnim mestom, ne glede na to kako dobro mislite, da ste ga zaščitili. Namesto spremembe dovoljenj raje stopite v stik s skrbnikom strežnika.

Uporabite vstavke za zaščito

Namesto ročnih ukrepov lahko uporabite vstavke, ki omogočajo določeno stopnjo povečane zaščite (npr. Wordfence Security). Takšni zaščitni vstavki omogočajo blokiranje napadov s samodejnim preizkušanjem ranljivosti, preprečujejo napade z ugibanjem gesel, vas opozorijo na nepravilnosti v konfiguraciji ali nevarno kodo v trenutni namestitvi in še kaj bi se našlo. Žal takšni vstavki na počasnejših strežnikih pogosto negativno vplivajo na hitrost nalaganja, zato svetujemo, da po vklopu redno spremljate odzivnost spletišča.

Kaj storiti v primeru vdora?

V primeru vdora je priporočljivo, da izbrišete vse obstoječe datoteke na strežniku in namestitev izvedete iz ničle z na novo prenesenimi datotekami. Ker se lahko tudi v podatkovni zbirki nahaja zla koda, je priporočljivo tudi, da jo obnovite iz varnostne kopije. Če čiščenja ne izvedete temeljito, bo vdor najbrž kmalu spet ponovljen in vaša stran znova razobličena ali izkoriščena za napad na obiskovalce.

Kako lahko v WordPress vstavite interaktivno vsebino?

Kako lahko v WordPress vstavite interaktivno vsebino?

Napisali ste obširen prispevek, dodali nekaj slik, sedaj pa bi mu radi dodali še nekaj interaktivnosti. Med vsebino bi radi postavili še Youtube video, ali pa nekaj, kaj je nekdo čivknil na Twitterju. Morda želite promovirati Kickstarterjev projekt ali pa vašo objavo na Facebooku. Dodate lahko glasbo iz Spotify-a, slike iz Instagrama in še kaj […]

Slabosti plačljivih tem za WordPress

Slabosti plačljivih tem za WordPress

Predstavljajte si naslednjo situacijo. Imate temo, ki je bila ustvarjena še v času, ko je bilo imeti odzivno zasnovo strani bonus in ne nuja, hkrati pa je njen videz starinski in ne ustreza več modernim smernicam. Ali alternativno, nimate spletne strani ali trgovine in bi radi svoje podjetje predstavili na spletu oz. povečali prodajo s pomočjo spletne prodaje.

WooCommerce ali Shopify: katero spletno trgovino izbrati?

WooCommerce ali Shopify: katero spletno trgovino izbrati?

Spletni trgovini WooCommerce in Shopify spadata med najbolj priljubljene svetovne platforme za spletno trgovino, a sta obe v Sloveniji relativno slabo zastopani. Pri prvi gre za odprtokoden vstavek za WordPress, ki so ga leta 2015 prenesli pod okrilje Automattica. Največja aduta WooCommerca sta prilagodljivost in enostavna integracija v obstoječe bloge temelječe na WordPressu. Pri drugi […]