Spletna stran Mestna knjižnica Ljubljana

Naročnik: Mestna knjižnica Ljubljana
Mestna knjižnica Ljubljana desktop stran
Mestna knjižnica Ljubljana desktop stran

Mestna knjižnica Ljubljana je s 35 knjižnicami in 47 postajališči bibliobusa največja splošna knjižnica v Sloveniji ter najbolj omrežena kulturna ustanova v Mestni občini Ljubljana.

Mestna knjižnica Ljubljana desktop stran

Preobrazba

  • Oblikovanje spletne strani
  • Programiranje spletne strani
  • Novice, dogodki, obrazci…
Izziv

Kako smo očedili stran:

  • Zmogljiv iskalnik: Zaradi velike količine vsebin smo v stran vgradili zmogljiv iskalnik, ki išče med tipkanjem in tudi ponuja predloge iskanj. Uporabniki lahko iščejo po celotni strani ali pa zgolj gradivu ali dogodkih, podprta pa je tudi preusmeritev na iskanje COBISS. Zaradi uporabe indeksa izrazov so iskalni rezultati natančni, predvsem pa hitri, saj ne obremenjujejo strani toliko, kot pa bi jo, če bi se iskanje izvajalo sproti.
  • Gradivo: Za gradivo smo pripravili obsežno strukturo taksonomij, s pomočjo katere smo poenostavili filtriranje v dinamičnem filtru ter pohitrili nalaganje. Filtri so dinamični in se sproti prilagajajo izbrani kombinaciji taksonomij, vgrajen pa je tudi hipni iskalnik. Vsako gradivo ima možnost ocenjevanja z zvezdicami, kar omogoča obiskovalcem, da drugim sporočijo, kako jim je bila določena knjiga všeč.
  • Dogodki: Za dogodke smo ustvarili seznam kategorij in taksonomij po meri, kar omogoča, da lahko uporabniki preko menija ali filtrirne vrstice izberejo zgolj tiste, ki jih zanimajo. Podprto je tudi filtriranje po datumu, ki je na voljo v glavni filtrirni vrstici ali pa mini koledarju v stranski vrstici.
  • Dostopnost: Pri izdelavi smo velik poudarek namenili prijaznosti uporabnikom s posebnimi potrebami. Poleg običajnih prilagoditev, ki jih izvedemo na vseh straneh (alternativna besedila, smiseln vrstni red elementov, spremembe elementov ob fokusu, itd.), smo za to spletišče pripravili še posebne funkcije: večjo belo ali črno kazalko, označevanje povezav, povečanje kontrasta, pretvorba barv v sivino ali belo na črnem, spremembe velikosti, debeline in razmika pisav ter tudi premor animacij. Uporabniki lahko po strani brskajo le s pomočjo tipkovnice, z njeno pomočjo pa sprožijo tudi prikaz orodij. Dodatno smo za bralnike zaslona označili grafične elemente, ki niso slike, pazili pa smo tudi na primeren kontrast.
Stranka
Irena Fleimisch Bezlaj, mag.
Služba za delo z uporabniki in posebne zbirke

»Ob objavi nove spletne strani bi se vam rada iskreno zahvalila za trud, kreativnost in izjemno odzivnost programerjev Andreja in Gašperja, s katerima smo res dobro sodelovali, ter seveda celi ekipi. Zelo smo veseli nove spletne strani, ki je hkrati sodobna, lepa in uporabna.«

Ekipa

Oblikovanje
Sova Dea
Oblikovanje
Razvoj
Jazbec Andrej
Razvoj
Razvoj
Jazbec Gašper
Razvoj
Podpora
Medved Katja
Vodja projekta