UI in UX DIZAJN

Tako kot orehi in potica tudi UX in UI ne moreta eden brez drugega. Ker sta pogosto zapisana skupaj kot UI/UX dizajn, rada povzročata občutek nevednosti med uporabniki, ki jim splet, aplikacije in oblikovanje niso tako blizu. Čeprav gre na videz za enaka termina, se njuna naloga povsem razlikuje, a le skupaj lahko ustvarita odličen končni produkt.

UI in UX dizajn

Razlika med UX dizajnom in UI dizajnom

Ste kdaj slišali, kako dober “UX” ima določen izdelek? Ali pa, kako slab “UI” ima spletna stran? Ne gre za skrivni jezik peščice posameznikov, niti za to, da bi kdo želel izpasti kul z uporabo “navadnim smrtnikom” neznanih izrazov. UX dizajn se nanaša na “user experience design”, torej na oblikovanje uporabniške izkušnje, medtem ko UI dizajn pomeni “user interface design” oziroma dizajn uporabniškega vmesnika. Tu govorimo o interaktivni plati spletne strani, aplikacije. Tako UX kot UI dizajn sta ključnega pomena za izdelek in tesno sodelujeta. Njune vloge pa so precej različne, saj se nanašata na različne vidike razvojnega procesa izdelka. Poglejmo podrobneje.

Kaj je dizajn uporabniške izkušnje (UX dizajn)?

UX se nanaša na vse, kar je mogoče doživeti – vse od spletnega mesta, uporabe televizorja, pa do obiska naključne trgovine. Uporabniška izkušnja (UX) se nanaša na interakcijo med uporabnikom in izdelkom ali storitvijo. Oblikovanje uporabniške izkušnje (UX) mora torej upoštevati vse elemente, ki tvorijo izkušnjo kot celoto. UX oblikovalec se mora pri svojem delu postaviti v kožo uporabnika in poskrbeti, da bodo uporabnikove naloge čim enostavnejše. Nenehno se mora na primer spraševati, kako preprost je postopek spletnega nakupa, bi se dalo postopek še poenostaviti, kje se uporabniku lahko nakup zatakne, kateri gumb, ga lahko zmede … ? Namen UX oblikovanja je torej ustvariti učinkovito, enostavno, ustrezno in vsestransko prijetno uporabniško izkušnjo.

NA KRATKO:
Oblikovanje uporabniške izkušnje (UX design) je postopek razvoja in izboljšanja interakcije med uporabnikom in vsemi vidiki podjetja (spletna stran, aplikacija, sama izkušnja v poslovalnici …)

Oblikovanje uporabniške izkušnje ne pomeni vizualnega oblikovanja, osredotoča se namreč na načrtovanje celotne izkušnje s podjetjem, ki uporabniku omogoča kvalitetnejšo izkušnjo na spletni strani, aplikaciji ali produktu.

Z oblikovanjem dobre uporabniške izkušnje med drugim poskrbimo, da se znebimo vseh nepotrebnih informacij, da elemente postavimo na pravo mesto in tako poskrbimo za boljšo preglednost, da lahko uporabnik hitreje in brez zapletov pride do želenih informacij.

S pomočjo dobrega UX oblikovalca izboljšamo uporabniško izkušnjo z izdelkom, dobra uporabniška izkušnja pa pomeni, da uporabnik produkt dobro sprejme. In če ga dobro sprejme, lahko govorimo o zadovoljni stranki. Vsi pa vemo, da zadovoljni kupci pomenijo večjo prodajo.

Kaj UX oblikovalec pravzaprav počne?

UX oblikovalec dobro mero svojega časa nameni premišljevanju, kako lahko uskladimo cilj uporabnika s ciljem podjetja.

Na primer: Cilj uporabnika je nakup novega izdelka. Torej mora biti cilj podjetja, da nakup naredi koristen, uporaben, predvsem pa prijeten. Če uporabnik hitro in enostavno najde, kar išče, je njegov cilj izpolnjen in ima s samim procesom dobro izkušnjo. Kadar ima uporabnik s storitvijo ali izdelkom dobro izkušnjo, obstaja večja verjetnost, da se bo vrnil ali pa izdelek priporočil prijateljem.

Na dnevni bazi UX oblikovalec skrbi za strategijo in vsebine, ukvarja se s postavitvijo žičnih okvirjev (wireframe) in prototipov, skrbi za koordinacijo z UI oblikovalci in razvijalci, dela analize trga in kupcev ter testira in razvija produkt.

Kaj je oblikovanje uporabniškega vmesnika (UI dizajn)?

Medtem ko pri oblikovanju uporabniške izkušnje (UX) govorimo o skupku nalog, ki so usmerjene v optimizacijo izdelka za prijetno in učinkovito uporabniško izkušnjo, pri oblikovanju uporabniškega vmesnika mislimo na dopolnilo prvega, ki skrbi za videz, občutek, predstavitev in interaktivnost izdelka.

Najprej razjasnimo, kaj sploh je uporabniški vmesnik. Gre za točko interakcije med uporabnikom in digitalno napravo ali izdelkom – recimo zaslon na dotik na vašem pametnem telefonu ali tablici, puščica s katero klikate po spletni strani … Uporabniški vmesnik vključuje besedila, ikone, gumbe, drsnike, polja s sporočili … V povezavi s spletnimi stranmi in aplikacijami, se mora pri oblikovanju UI upoštevati videz, občutek in interaktivnost izdelka. Vmesnik mora biti namreč čim bolj intuativen, da je njegova uporaba kar se da samoumevna. Da bi dosegli intuitivno uporabo, mora UI oblikovalec premisliti o ikonah, gumbih, tipografiji, barvnih shemah, razmiku, foto in video posnetkih, odzivnem oblikovanju … Z UI oblikovanjem poskrbimo, da se razvoj, vsebina in postavitev končnega izdelka preslika v vodilno, privlačno in odzivno izkušnjo za uporabnike.

NA KRATKO:
UI oblikovanje je izključno digitalno. Zajema vizualne in interaktivne elemente vmesnika, vključno z gumbi, ikonami, razmikom, tipografijo, barvnimi shemami in odzivnim oblikovanjem.

Namen UI oblikovanja je vizualno vodenje uporabnika po vmesniku izdelka, spletne strani, aplikacije … Torej oblikovanje intuitivne izkušnje, da uporabnik ne rabi veliko razmišljati.
Z UI oblikovanjem prenesemo produktne lastnosti in prednosti v vmesnik izdelka, pri tem pa poskrbimo, da je oblikovanje vmesnika dosledno, skladno in estetsko.

UI oblikovalec bo poskrbel za odlično vizualno izkušnjo vaše spletne strani, aplikacije ali video igre, da bo njena uporaba logična predvsem pa povsem enostavna za vsakega uporabnika.

Kaj UI oblikovalec pravzaprav počne?

UI oblikovalec se mora pri svojem delu postaviti v čevlje uporabnika in biti v vsaki potezi korak pred njim. Z vsakim uporabniškim korakom v mislih nato oblikuje vizualne in interaktivne elemente, na katere se bo uporabnik odzval intuitivno.

Na primer: Odprete spletno stran z nepremičninami. Določena hiša ujame vaše oko in kliknete nanjo. Spodaj opazite fotografije in intuitivno ponovno kliknete. Fotografija se poveča in s klikom levo ali desno drsite med nanizanimi fotografijami. Čeprav ni bilo nikakršnih navodil, ste intuitivno vedeli, kaj klikniti.

Kako se UI in UX dopolnjujeta?

Razložili smo, kako se UI in UX razlikujeta, a za odličen končni produkt morata sodelovati, saj lahko le z roko v roki ustvarita pozitivno uporabniško izkušnjo s produktom.

Zamislite si, da vam je skozi misli zaplavala ideja za odlično aplikacijo, ki ji na trgu ni podobne in s katero bi lahko ljudem olajšali določeno storitev. Najverjetneje se boste najprej povezali z UX oblikovalcem, ki bo na podlagi analize uporabnikov ugotovil, katere funkcije bo vaša aplikacija potrebovala in kako začrtati celotno pot uporabnika. Čeprav so uporabniki z veseljem začeli uporabljati aplikacijo, so hitro ugotovili, da je nerazumljiva, da so gumbi postavljeni preveč blizu, zato težko kliknejo na pravega, da je pisava prevelika, da barve kar bodejo oči … V tem primeru govorimo o slabem UI dizajnu, posledično tudi o slabem UX.

Brez dobrega UI in UX dizajna ni odlične spletne strani

Če za svoj posel potrebujete spletno stran, ne glede na to ali gre za enostavno stran ali pa spletno trgovino z več sto produkti, je važno, da uporabniku omogočite dobro uporabniško izkušnjo. Veliko truda je vloženega, da prepričate ciljnega kupca, da v poplavi neštetih ponudnikov izbere prav vas, da klikne na vašo spletno stran. In če vam ga je uspelo prepričati, da obišče vašo spletno stran, bi bilo škoda, če ga slednja ne bi prepričala, da se odloči za vaše storitve ali izdelke. Vsak potencialni kupec ima namreč svoja pričakovanja, zahteve in želje, ki ga vodijo pri nakupnih odločitvah, zato je izrednega pomena, da zagotovimo odlično uporabniško izkušnjo. Uspeh same spletne strani je tako odvisen od posameznikovih izkušenj pred in po samem obisku strani. Če na slednji ni imel težav in je hitro dostopal do vseh želenih informacij, si bo stran zapomnil. Namesto vmesnega postanka, bo slednja tako postala večkratna nakupna destinacija.

S pomočjo informacij, ki jih UX oblikovalec dobi tekom posameznikovih obiskov strani (kaj posamezniki počnejo na spletni strani, kaj klikajo, kje se nakupni proces ustavi, kaj jih zmede …) lahko uporabniško izkušnjo na strani še izboljša.

Četudi ste prepričani, da je vaša storitev ali produkt preveč enostaven za zanimivo spletno predstavitev, lahko UI oblikovalec s pomočjo vizualov vmesnik iz dolgočasnega, transformira v navdušujočega, ki bo uporabnikom ostal v spominu.