Video vsebine

Ko govorimo o vsebini, je video postal kralj, ki vlada z železno pestjo! Občinstvo si prvi vtis o vašem podjetju ustvari v trenutku, zato poskrbite, da jih bo vaša predstavitev prepričala, saj je popravni izpit dolgoročen in težak. Boljša prepoznavnost blagovne znamke, vsebina, ki pritegne občinstvo in občutek zadovoljstva stranke, so naše glavno vodilo pri ustvarjanju video vsebin.

Danes je video postal pomemben del vseh platform in oglaševalskih kanalov. Če vaša marketinška strategija zaenkrat še ne vključuje video vsebin, pošteno zaostajate – tako za marketinškimi trendi kot tudi konkurenco. Visoka kakovost, zanesljive storitve in odlično ocenjeni izdelki ali storitve so temeljni za uspeh podjetja. Zakaj bi torej varčevali na vaši video vsebini? Vsi smo že videli slabo premišljene, celo osladne oglase in kakovostno nedodelane vsebine na družbenih omrežjih. Seveda obstaja čas in prostor za vsebino zajeto s pametnimi telefoni, a ko želite svoje podjetje pokazati v najboljši luči ali predstaviti novo linijo izdelkov, se mora kakovost predstavljenega odražati v kvaliteti video vsebin. Če se ne potrudite pri predstavitvi, ste se res potrudili pri izdelku?

Video vsebine

Zakaj potrebujete video vsebine?

V raziskavi, ki jo je opravil HubSpot, 90% potrošnikov pravi, da jim pri končni odločitvi o nakupu najbolj pomaga ravno video vsebina, prav tako si 50% potrošnikov želi videti video vsebine s strani podjetij in blagovnih znamk, kar 45% marketingašev pa namerava v svoje strategije vplesti tudi Youtube.

Dekleta si pri spletnem nakupovanju ogledajo, kako se oblačilo obnese v “praksi”, tisti, ki so pred nakupom avtomobila, podatke iščejo na Youtubu, tudi na družbenih omrežjih raje sledimo profilom, ki z nami delijo zabavne in informativne video vsebine.

Vse je odvisno od vsebine, ki jo želite ...

Kamere na pametnih napravah, nečaki z DSLR-ji in začetniki, ki iščejo izkušnje, so zasičili trg z vsebino slabše kakovosti. Seveda spodbujamo zagnanost vsakega podjetja, ki se trudi izkoriščati vse možnosti, ki jih ima pri roki, a za primarno predstavitev podjetja priporočamo uporabo profesionalne ekipe, ki bo opremljena s kakovostno opremo. Hočeš ali nočeš, je kvaliteta vsebine odvisna od znanja, izkušenj in nivoja opreme, kar ne vključuje le kamere, temveč tudi avdio opremo ter luči. Močna vsebina nastane z dobro pripravljeno ekipo.

Vse je seveda odvisno od vsebine, ki jo želite deliti. Za veliko platno telefon ne bo zadosti, za vsebino na Facebooku, Instagramu in TikToku, pa je novodobni pametni telefon več kot zadosti. Odličen primer, da lahko kvaliteto nadomesti dobra vsebina, je slovenski vloger Ciril Komotar, ki snema svoje vloge Komotar Minuta le s svojim pametnim telefonom.

Morda boste presenečeni, ampak tudi v Hollywoodskih blockbusterjih uporabljajo DSLR kamere za snemanje posnetkov, kjer je velika verjetnost, da se kamera uniči ali na krajih, kamor velikanska kamera enostavno fizično ne more. Cenovno ugoden video izdelek, ki nastane s pametnim telefonom, ne rabi nujno izpasti kot negledljiva nizkocenovna različica.

... in ekipe

Poleg opreme potrebujete tudi ekipo, ki ve, kaj počne tako na tehničnem kot osebnem nivoju. Z izkušnjami lahko rešimo vsako težavo, ki se pojavi na dan snemanja. Da se boste lahko osredotočili na vaše besedilo ali na izgled produkta ter ob strani pustili skrbi, četudi je to misel na požirek vode ali vaš trenutni izgled na kameri. Pri zunanjem snemanju je lahko svetloba zelo spremenljiva ali pa je na lokaciji veliko šuma, ki se vmešava v zvok. Izkušena ekipa bo znala reagirati na takšne težave in se prilagoditi.

Kakovost končne obdelave je pomembna!

Končni izdelek je odvisen od kakovosti končne obdelave. Če se odločite najeti ekipo, ki nima veliko izkušenj, se pripravite na slabšo obdelavo video materiala, kar se odrazi v slabši kakovosti končnega izdelka. Naša ekipa bo ustvarila kakovosten izdelek, ki bo ustvaril zanimanje za vaše podjetje.

Poslovni videi za namene trženja

1. PREDSTAVITEV PRODUKTOV
Video je odličen način, da ljudem približate svoje storitve ali izdelke. Na ogled lahko postavite vse izdelke, ki jih ponujate ter prikažete, kako so zapakirani, kako se uporabljajo, kako izgledajo … idej je neskončno!

2.  PREDSTAVITEV BLAGOVNE ZNAMKE
Video predstavitev blagovne znamke je običajno del večje oglaševalske kampanje. Kakovostno naj bi prikazoval vizijo/poslanstvo vaše blagovne znamke, izdelke in storitve. Cilj videoposnetkov je povečati ozaveščenost potencialnih kupcev o vaši blagovni znamki ter pritegniti ciljno publiko.

3. VIDEOPOSNETEK DOGODKA
Če kot podjetje gostite na primer dogodek/konferenco, priporočamo, da najamete ekipo, ki bo tekom dogodka v objektiv ujela trenutke, ki jih lahko kasneje delite na svoji spletni strani ali družbenih omrežjih.

4. INTERVJU S STROKOVNJAKOM
Če želite s svojo ciljno publiko zgraditi dober odnos, predvsem pa zaupanje, svetujemo, da začnete ustvarjati video vsebine, v katerih predstavljate pogovore z vašim strokovnjakom na področju vašega posla ali pa intervjuvate vplivneže v panogi ter končni produkt delite s publiko na spletni strani ali družbenih omrežjih.

5. VIDEO S POUČNO NOTO
Vse bolj priljubljeni postajajo poučni videoposnetki, s pomočjo katerih publika izve koristne in uporabne informacije. Uporabite jih lahko, če želite svoje občinstvo naučiti nekaj novega, jim podati temeljno znanje za razumevanje in uporabo vaših produktov … V poučne video vsebine lahko vključite vaše servisne in prodajne ekipe, ki sodelujejo s strankami.

6. POJASNJEVALNE VIDEO VSEBINE
Če želite, da vaša publika bolje razume, zakaj potrebuje vašo storitev ali izdelek, začnite z izdelavo pojasnjevalnih video vsebin. Skozi zgodbo lahko predstavite povsem izmišljen primer kupca, ki se sooča z določeno težavo, ki jo lahko reši le tako, da sprejme vašo rešitev.

7. ANIMACIJE 
Moč animacije je v tem, da vašo zgodbo pove na jasen in zanimiv način. Kompleksne informacije so predstavljene vizualno privlačno in razumljivo, ne da bi ciljno publiko pestili z obsežnimi grafikoni, statistiko ali dolgimi besedili, ki jih tako ali tako nihče ne prebere do konca.

8. OCENE UPORABNIKOV (ang. Testimonial videos)
Vaši potencialni kupci želijo vedeti, ali bo vaš izdelek odgovor na zastavljeno vprašanje. Najbolje jim odgovorite tako, da v videoposnetku zajamete mnenja zadovoljnih strank. Ljudje so vaši najboljši zagovorniki, zato prepričajte zveste stranke, da stopijo pred kamero in opišejo izkušnjo z vašimi storitvami/izdelki.

9. LIVE POSNETKI
Video v živo omogoča gledalcem, da pokukajo v zakulisje dogajanja. V živo se lahko preko družbenih omrežij oglašate iz dogodkov, predstavitev, konferenc …

Nasveti za boljše domače videoposnetke

Pripravite svojo opremo

Na srečo živimo v času, ko so digitalne kamere cenovno dostopne za osebno in profesionalno rabo. Vaše video spretnosti lahko izboljšate z opremo in pripomočki, ki jih že imate, če se le držite nekaj preprostih navodil:

Uporabite zadnjo kamero za kakovostnejše posnetke.

Snemajte v ležečem (horizontalnem) položaju.

Vklopite prekrivno mrežo, da imate vodilo, po katerem se ravnate.

Če vam proračun dopušča, vam vsekakor priporočamo nakup stabilizatorja, ki bo umiril posnetke iz roke, zunanjega mikrofona in zanesljivega stativa.

Napišite scenarij

Če boste snemali glasbeni video, komercialni ali kratki film, ga načrtujte od začetka do konca. Natančno si zamislite in izrišite vsak prizor. Tako si boste lahko predhodno vizualizirali željene posnetke. Scenarij vam bo prav tako služil kot vodilo za snemanje in kasnejšo obdelavo, poleg tega pa vam bo pomagal določiti časovni okvir lokacij in pravo opremo.

Dobra osvetlitev

Ena največjih skrivnosti za profesionalni izgled videa je dobra in premišljena osvetlitev. Med konceptualizacijo razmišljajte o osvetlitvi v vsakem posnetku. Določite vrsto luči, nivo svetlosti, in kako jih boste postavili za željeni učinek. Če ste na omejenem proračunu, izkoristite sonce in svetilke. Primer: Če želite dramatičen učinek, postavite subjekt tako, da ima sence na polovici obraza. Na drugi strani lahko obilo svetlobe doda veselje in ustvari povsem drugačen učinek.

Ozadje naj bo enostavno

Ne snemajte kar povsod. Potrudite se, da najdete popolno sceno, ki ima preprosto ozadje ali pa ga izboljšajte tako, da odstranite čim več nereda. Mnogi uporabljajo enobarvna ozadja, pa naj bo to stena, posteljnina ali papir za ozadje, in se postavijo nekaj metrov stran, da nanj ne mečejo sence. Ključno je, da izločite elemente, ki bodo jemali pozornost z glavnega subjekta.

Izboljšajte kompozicijo

Profesionalni snemalec bo v prvih sekundah video projekta opazil delo amaterja, tudi če je bila uporabljena vrhunska kamera. Kaj jih izda? Pomanjkanje ustreznega kadriranja.

Mnogi začetniki se ne zavedajo, da dober posnetek ne vključuje le ciljanja kamere v prizor ali subjekt, ampak urejanje in omogočanje vizualnim elementom, da povejo vašo zgodbo skozi estetične kadre.

Med najpomembnejšimi nasveti je pravilo tretjin, kjer postavite subjekt nekoliko višje (ne na sredino) v okvir in jim s tem omogočite vizualno »dihanje« ali sprehajalni prostor ob straneh.

Drugo pravilo je, da ostanete na isti strani subjektov, ki se pogovarjata pri posnetkih čez ramo subjekta. Z ozadjem in ospredjem pa hkrati ustvarite občutek globine znotraj scene.

Pravilne nastavitve kamere

Pogosta napaka, ki jo naredijo začetniki je, da ne upoštevajo goriščne razdalje objektiva in relativne oddaljenosti kamere od subjekta ter kako to vpliva na izgled prizora. Pri bližnjih posnetkih ne postavljajte kamere blizu subjekta, ker ustvari neprivlačno popačenje obraza. Bolje je, da postavitev približate na subjekt z zoomom na kameri.

Naučite se uporabljati ročno ostrenje

Funkcija samodejnega ostrenja je vsekakor zelo priročna, lahko pa vam uniči celoten posnetek z napačnim fokusiranjem v slabo osvetljenih situacijah. Skrivnost je v uporabi zaklepanja osvetlitve/ostrenja ali preklopa na ročno ostrenje in uporabe lastnih oči za ostrenje.

Ročno ostrenje vam obenem omogoča dodajanje efektov v vaš video, kot je zaporedno osredotočenje gledalca na različne predmete s pomočjo globinske ostrine, ki zamegli vse ostalo. Ob pravilni uporabi je lahko zelo močno orodje za pripovedovanje zgodb.

Nastavite beline

Pravi izziv je pravilna nastavitev temperature barve. Če za snemanje istega prizora uporabljate več kamer, je možno, da imajo različne kamere različne nastavitve barvne temperature. Si predstavljate, kako moteče bi bilo gledati izmenično hladne, modrikaste in tople rumene posnetke? Pred snemanjem nastavite ravnotežje beline na vseh kamerah, da ustvarite enakomerne in s tem profesionalne posnetke. To bo pomagalo pospešiti postopek urejanja in zmanjšalo strošek montaže v prihodnosti.

Posnetki naj se ne tresejo

Ne glede na to ali uporabljate žerjav, se gibate s strani na strani ali proti subjektu, se potrudite, da se vaši posnetki ne bodo tresli. Razen, v primeru, če želite, da vaš video izgleda kot domači video, imejte kamero na stativu, stabilizatorju ali enakomerni površini.

Ko imate nastavljeno kamero, jo poskusite imeti pri miru, razen če jo morate premikati. Dober trik je, da se s kamero ob premikanju obnašate kot s polno skodelico kave. Hitrost naj bo enakomerna, premiki gladki in ustavljanje brez sunkov.

Trajanje posnetkov

Da ohranite zanimanje gledalca, naj bodo posamezni posnetki dolgi med 3 in 10 sekund. Kakršnokoli gibanje ste si zamislili, ga držite čez celoten kader. Številnim začetnikom bodo te informacije zelo koristile, saj se zmanjša gibanje kamere, skrajša čas snemanja in poenostavi proces urejanja v končni obdelavi.

V mislih imejte končni izdelek

Med snemanjem razmišljajte o končni podobi posnetka v videu in ga sproti prilagajajte. Posnemite kader z več kotov ter naredite nekaj »varnih« posnetkov, da imate pri končni obdelavi videa več izbire. To vam bo prihranilo čas in trud, ki bi ga morda potrebovali za ponovno snemanje ponesrečenih posnetkov.

Uporabite dober mikrofon

Velik del dobrega videa predstavlja tudi zvok. Moderni pametni telefoni imajo že zelo dobre algoritme za snemanje zvoka, vendar se vseeno težko primerjajo z ločenimi mikrofoni, ki bodo vašemu videu dodali novo dimenzijo kvalitete.

Uporabite program za urejanje, ki ga znate uporabljati.

Preden se lotite uporabe zahtevnih programov za urejanje videoposnetkov se osredotočite na tiste, bolj enostavne. Ti vam ne omogočajo veliko svobode, a za začetek bodo povsem dovolj.

Zanimivo se je preizkusiti na različnih področjih, saj vsaka nova izkušnja širi obzorje. Če pa imate podjetje in vas mika uporaba video vsebin v marketinške namene, pa zaupajte to delo nekomu z znanjem in izkušnjami. Pokličite nas (070 773 850) ali nam pišite (info@ideaz.si) in se prepričajte, da smo pravi za vas.