Kako lahko v WordPress vstavite interaktivno vsebino?

Napisali ste obširen prispevek, dodali nekaj slik, sedaj pa bi mu radi dodali še nekaj interaktivnosti. Med vsebino bi radi postavili še Youtube video, ali pa nekaj, kaj je nekdo čivknil na Twitterju. Morda želite promovirati Kickstarterjev projekt ali pa vašo objavo na Facebooku. Dodate lahko glasbo iz Spotify-a, slike iz Instagrama in še kaj bi lahko našteli. Vse to je mogoče preko sistema imenovanega oEmbed.

Kako lahko v WordPress vstavite interaktivno vsebino?

Odprti format oEmbed je bil razvit z namenom lažjega deljenja vsebin iz drugih strani in je luč sveta uzrl leta 2008. Urejevalni sistemi, ki podpirajo oEmbed, omogočajo, da v stran vstavite lepo oblikovano interaktivno vsebino, brez da bi morali poznati kodo, ki jo je ustvarila. Potrebujete zgolj naslov URL za deljenje, za vse ostalo pa poskrbi stran, ki ponuja vsebine oEmbed.

V WordPress je bil oEmbed prvič dodan leta 2009 v različici 2.9 (podpiral je npr. YouTube, Vimeo in Flickr), kasneje pa so seznam podprtih strani razširili že na skoraj trideset ponudnikov, med katerimi so spletni velikani Facebook, Instagram in Reddit. Od različice 4.4 in novejše je podprto tudi vstavljanje izvlečkov iz drugih WordPress strani, ki imajo vklopljeno podporo temu formatu.

Postopek

V sistem za dodajanje vsebine lahko vstopite kar preko gumba Dodaj predstavnostne datoteke (Add media), ki se nahaja nad urejevalnim območjem. Postavite se na mesto, kamor bi želeli vstaviti interaktivno vsebino, in kliknite na omenjen gumb. Odprla se bo Predstavnostna knjižnica (Media Library), v kateri lahko preko menija izberete Vstavi iz naslova URL (Insert from URL). V polje sedaj vnesete naslov URL vsebine, ki bi jo želeli vstaviti, ter potrdite vstavitev, za vse ostalo pa bo poskrbel WordPress sam.

Vstavitev interaktivne vsebine v Wordpress

Vstavitev interaktivne vsebine v WordPress

Rezultat

V primeru je nakazana vstavitev objave iz Facebooka v prispevek, seznam vseh podprtih vsebin pa lahko najdete na WordPressovem Codex-u.

Vstavljanje vsebin pa ni omejeno le na glavni WordPressov urejevalnik vsebin, ampak ga nekateri vstavki (npr. Advanced Custom Fields) ponujajo tudi v obliki posebnih polj.

Na ta način vstavljene vsebine so prilagodljive različnim ločljivostim zaslona, ni pa priporočljivo, da pretiravate z njihovim številom, saj zna to upočasniti nalaganje vaše strani.

Kaj so Core Web Vitals in zakaj so pomembni za lastnike strani/spletnih trgovin?

Kaj so Core Web Vitals in zakaj so pomembni za lastnike strani/spletnih trgovin?

Core Web Vitals oz. Osnovni podatki za splet je podnabor Web Vitals in se osredotoča na tri najbolj pomembne metrike za uporabniško izkušnjo.

Kako prilagoditi WordPress temo?

Kako prilagoditi WordPress temo?

Uspešno ste namestili brezplačno ali plačljivo temo za WordPress, ki vas je navdušila, in začeli z vnosom vsebin, kar naenkrat pa opazite, da vas nekaj moti. Nekateri prispevki bi potrebovali dodatno sliko v glavi, ne bi želeli, da se povezave podčrtajo, ampak spremenijo barvo, v nogi je predvideno mesto za logotip, ampak vi bi pod […]

Kako preveriti kakovost izdelane spletne strani?

Kako preveriti kakovost izdelane spletne strani?

Pri nekem podjetju, ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani, ste naročili novo stran. Izdelava je bila dokaj hitra, upoštevali so vse vaše želje, znesek na računu pa je bil tik pod mejo tistega, kar ste bili pripravljeni odšteti. Na prvi pogled stran izgleda dobro, in ker nimate dovolj tehničnega znanja za podrobni preizkus, se […]