Izdelava spletne strani po meri ali temi?

Ko razmišljate o postavitvi svoje spletne strani ali pa prenovi spletnega mesta, lahko strošek zelo varira, govorimo vse od 300 EUR do neomejene zgornje meje. 

Seveda se lahko odločite za cenovno najbolj ugodno različico, ki vam jo ponuja znanec, ta bo najverjetneje lepa navzven, v ozadju pa se bodo pojavili problemi. V kolikor želite, da je vaša stran kvalitetno narejena tudi v ozadju, pa boste zanjo tudi mastno plačali. Zakaj? Ker je za kvalitetno stran potrebno strokovno znanje in določen čas izdelave. Izdelava spletne strani po meri ali temi?

SESTAVINE KVALITETNE STRANI

Izdelava nove spletne strani ali spletne trgovine je sestavljena iz številnih korakov.

V prvi fazi je potrebno narediti strukturo strani, se dogovoriti za vse željene funkcionalnosti (filtri izdelkov, dogodki, povezave z ERP sistemom, koledar dogodkov,  …) in poskrbeti za dobro oblikovanje.NAČRTOVANJE

V prvem koraku je potrebno narediti strukturo strani. Ta običajno sestoji iz več ključnih elementov, ki so pomembni za dobro uporabniško izkušnjo.

GLAVA (Header): Vključuje logotip vašega podjetja, navigacijski meni, klic na dejanje, kot je gumb »Kontaktirajte nas« in druge pomembne informacije o vašem podjetju.

VSEBINA (Content): To so informacije, ki jih vaši obiskovalci iščejo – besedilo, slike, videoposnetki, infografike itd.

NAVIGACIJSKI MENI (Navigation): To je seznam povezav, ki jih uporabnik lahko klikne, da se premakne po vaši spletni strani. Meni bi moral biti jasen in preprost za navigacijo.

STRANSKA VRSTICA (Sidebar): To je dodaten prostor, ki ga lahko uporabite za prikaz drugih pomembnih informacij ali oglaševalskih vsebin, kot so iskalniki, povezave do družbenih omrežij, medijev, oglasi, iskalniki itd.

NOGA (Footer): To je spodnji del strani, ki vsebuje povezave do pomembnih strani kot so pogoji uporabe, politika zasebnosti, podrobnosti o podjetju, kontaktne informacije, povezave do socialnih omrežij in drugo.

Izdelava spletne strani po meri ali temi?

Na tem mestu morajo programerji poskrbeti za številne korake, ki terjajo dolčen čas, naštevamo nekaj izmed njih:

 • Optimalna konfiguracija, namestitev WP in vstavkov, osnovna nastavitev SEO, zemljevid vsebine (Sitemap), dodajanje v Google Webmasters.
 • Programiranje prve strani ter osnovnih elementov (bloki, vzorci).
 • Programiranje glave in noge za vse podstrani, namizni in mobilni meniji.
 • Arhiv novic, kontaktna stran z obrazcem.
 • Iskalnik in stran z iskalnimi rezlutati.
 • Večjezična podpora.
 • Namestitev kod za analitiko.
 • Testiranje na različnih napravah in popravki napak …

OPTIMIZACIJA IN PROGRAMIRANJE

Po potrditvi dizajna je glede na vrsto projekta treba izbrati tehnologijo s katero bo projekt najbolje izveden.

Za izdelavo spletnih strani uporabljamo odprtokoden CMS WordPress, ki omogoča hiter razvoj, zelo enostaven pa je tudi vnos novih vsebin. Z njegovo pomočjo lahko ustvarimo kakršno koli stran, s pomočjo vtičnika WooCommerce pa lahko izdelamo tudi zmogljivo spletno trgovino. Pri pisanju kode se strogo držimo spletnih standardov, kar omogoča združljivost z večino brskalnikov, sproti pa tudi skrbimo za hitrostno in SEO optimizacijo. 

Vedno najprej izdelamo MOBILE različico strani, saj danes ljudje do spletnih strani in trgovin večinoma dostopamo preko mobilnih telefonov.

 • Izredno pomembno je, da se stran hitro nalaga, sicer uporabnik zapusti stran. V kolikor se odločite za nakup teme, operiramo vse do drobovja spletne strani, da odstranimo vso nepotrebno kodo in vsebino, ki upočasnjuje vašo spletno stran.Po podatkih MOSS (Merjenje obiskanosti spletnih strani) za januar 2023 mobilni promet predstavlja približno 50 % celotnega spletnega prometa, trend pa vztrajno raste.

OBLIKOVANJE

Izredno pomemben je tudi izgled same spletne strani. Lahko se odločite za nakup teme ali pa vam stran oblikujemo po vaših željah.

Seveda je druga opcija veliko dražja, saj mora oblikovalec upoštevati vaš CGP, vaše želje in pri delu misliti na to, da bo stran lepa, a uporabniku prijazna. V kolikor imate zelo zahtevno stran, lahko oblikovalec potrebuje tudi 100 ur, da izriše vse strani in podstrani.

ČAS IN STROKOVNOST: Oblikovanje strani zahteva veliko časa in strokovnosti. Spletne strani morajo biti estetsko privlačne, funkcionalne in primerne za uporabo na različnih napravah. Oblikovalci strani morajo imeti znanje in izkušnje, da izrišejo stran, ki bo prilagojena tako velikim zaslonom kot tudi mobilnim telefonom.

INDIVIDUALNI PRISTOP: Vsaka spletna stran je edinstvena in ima svoje zahteve. Oblikovanje mora biti individualno prilagojeno potrebam in željam naročnika. To pomeni, da oblikovalec potrebuje čas za raziskovanje in razvoj oblikovne zasnove, ki ustreza specifičnim potrebam stranke.

UPORABA PROFESIONALNIH ORODIJ: Za izdelavo kakovostne spletne strani je potrebna uporaba profesionalnih orodij in programov. To vključuje uporabo licenčne programske opreme, kot je Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign …

Oblikovana stran bo unikatna, a veliko dražja. Kupljena tema bo precej cenejša in verjetno pogosto uporabljena. 

Izdelava spletne strani po meri ali temi?ZAKAJ POTREBUJETE KVALITETNO STRAN?

Stran, ki vsebuje dobro kodo in je dobro optimizirana, bo HITREJŠA, kar se pozna predvsem na dolgi rok, ko se boste lotili SEO optimizacije. S slabo stranjo se boste na Google iskalniku težko zavihteli visoko.

 1. Uporabniška izkušnja: Hitrost strani neposredno vpliva na uporabniško izkušnjo. Če se spletna stran nalaga prepočasi, bo uporabnik morda zapustil stran, preden se ta sploh naloži. To lahko negativno vpliva na vašo stopnjo obiskov in konverzij.
 2. SEO: Hitrost strani je tudi pomemben dejavnik, ki ga upošteva večina iskalnikov kot sta Google in Bing, pri določanju položaja spletne strani v rezultatih iskanja. Če se vaša stran nalaga prepočasi, bo to negativno vplivalo na vašo uvrstitev v iskalnikih.
 3. Konverzije: Hitrost strani ima lahko neposreden vpliv na konverzije, saj uporabniki, ki morajo preveč časa čakati na nalaganje strani, pogosto odidejo na drugo spletno stran. Če vaša spletna stran ni hitra, lahko to negativno vpliva na vašo prodajo ali druge cilje, ki jih želite doseči s spletno stranjo.
 4. Mobilnost: Spletni obiskovalci danes veliko časa preživijo na mobilnih napravah. Zaradi omejenih hitrosti mobilnih omrežij morajo biti spletne strani še posebej hitre in optimizirane za mobilne naprave.
 5. Splošna uporabnost: Hitrost strani je pomembna za splošno uporabnost vaše spletne strani. Uporabniki pričakujejo, da se bodo strani naložile v nekaj sekundah, zato je pomembno zagotoviti hitrost in učinkovitost vaše spletne strani.

PREVERITE HITROST VAŠE SPLETNE STRANI.

V kolikor se vaša stran ne zavihti v zeleno polje, potrebujete tehnično optimizacijo strani.Slabosti plačljivih tem za WordPress

Slabosti plačljivih tem za WordPress

Predstavljajte si naslednjo situacijo. Imate temo, ki je bila ustvarjena še v času, ko je bilo imeti odzivno zasnovo strani bonus in ne nuja, hkrati pa je njen videz starinski in ne ustreza več modernim smernicam. Ali alternativno, nimate spletne strani ali trgovine in bi radi svoje podjetje predstavili na spletu oz. povečali prodajo s pomočjo spletne prodaje.

Najboljše prakse SEO blogov

Najboljše prakse SEO blogov

Redno ustvarjate bloge za vašo spletno stran, rezultatov in večjega obiska pa še kar ni? V nadaljevanju preverite najboljše prakse pri pisanju SEO blogov, ki pomagajo k večji uspešnosti vaših blogov in spletne strani.

Vavčerji za digitalizacijo podjetij

Vavčerji za digitalizacijo podjetij

Konkurenčnost na trgu, povečanje dodane vrednosti in prihodkov od prodaje zahteva od podjetja nenehen razvoj. Doba digitalizacije pomeni stalne spremembe, za kar je potrebno znanje. Podjetjem ni enostavno ostati v koraku z globalno konkurenco.