Rušimo nekaj največjih mitov o WordPressu

Čeprav je WordPress v zadnjih letih postal izmed najbolj priljubljenih orodij za upravljanje s spletnimi vsebinami, o njem še vedno kroži malo morje dezinformacij. Nekaj izmed njih je posledica slabo nastavljenih oz. izdelanih strani, spet druge širijo razvijalci, ki želijo naročnike z lažmi prepričati, da je njihova zaprta in plačljiva rešitev boljša. Namen tega prispevka je, da porušimo nekaj največjih mitov, ki krožijo o WordPressu in vam tako poskušamo olajšati izbor pravilne platforme za vašo naslednjo spletno stran.

Rušimo nekaj največjih mitov o WordPressu

WordPress je uporaben zgolj za blogerje

WordPress je svojo pot začel leta 2003 kot razvejitev urejevalnika novic oz. blogov imenovanega B2/Cafelog. Slednji je bil orodje spisano v PHP-ju, ki je za shranjevanje podatkov uporabljalo podatkovno zbirko MySQL. Shranjevanje podatkov v podatkovne zbirke je omogočilo prikaz vsebin s pomočjo tem in olajšalo iskanje, z vključitvijo naprednejšega urejevalnika vsebin TinyMCE pa je postalo objavljanje svojih misli na spletu (bloganje) kar naenkrat dosegljivo širokim množicam, ki niso imele pojma o urejanju spletnih strani.

Čeprav je bil WordPress v svojih začetkih zgolj orodje za objavljanje blogov, pa je z leti pridobil zmožnosti, ki so mu omogočale razširitve funkcionalnosti z vstavki (2004), postavitev statičnih strani (2005), nastavitev strukture naslovov URL (2007) in vgraditev prispevkov po meri (2010). S temi dodatki je tako postal univerzalni sistem za upravljanje vsebin, ki se ga lahko poljubno razširi z vstavki ali lastno kodo. V njem se da ustvariti predstavitvene strani, informativne portale, spletne trgovine, pristajalne strani in celo forume (oglejte si primere), še vedno pa ga lahko uporabljate kot enostavno orodje za objavljanje blogov.

WordPress ni varen

Zaradi svoje priljubljenosti (poganjal naj bi krepko preko četrtino vseh spletnih strani) je WordPress pogosta tarča napadalcev. Kot smo že ugotovili v enem izmed naših predhodnih blogov je WordPress v osnovi varen sistem, ki redno prejema varnostne posodobitve, a je težava v samih uporabnikih, ki jih ne nameščajo. Za vdore so krivi tudi neposodobljeni/neuradni vstavki in teme, dodajanje kode iz nepreverjenih virov, slaba gesla in napačna nastavitev strežnika.

Mišljenje, da je zaprtokoden CMS varnejši od odprtokodnega, izhaja iz napačne predpostavke, da lahko ultimativno varnost dosežeš s skrivanjem procesov, ki se dogajajo v ozadju. Razvijalci zaprtokodnih sistemov poleg tega pogosto ne obveščajo uporabnikov o morebitnih težavah ali varnostnih ranljivostih, ki so bile odkrite, ampak potiho uveljavijo popravke. Na prvi pogled tako izgleda, kot da vse teče kot urica, v resnici pa je lahko v ozadju popolni kaos. Nad kodo WordPressa pa po drugi strani poleg razvijalcev samih bdi obširna skupnost, ki je lahko za odkrite ranljivosti tudi finančno nagrajena. S hitrimi popravki varnostnih lukenj in konstantnimi izboljšavami razvojnih procesov postaja WordPress tako vedno varnejši, zato to ne more biti več eden izmed razlogov za neuporabo.

Nagrade za najdene varnostne napake v WordPressu

Nagrade za najdene varnostne napake v WordPressu

Strani narejene z WordPressom so počasne

Splet je preplavljen s vprašanji vrste »Zakaj je WordPress tako počasen«, najbrž pa boste presenečeni nad tem, kako enostavno ga je pohitriti. Ogromno lahko naredite z izbiro primerne vrste in dimenzije slik, zamenjavo teme, zmanjšanjem števila vstavkov ter samodejno pretvorbo dinamičnih v statične strani. S slednjim boste zmanjšali čas obdelovanja kode PHP in klice strežnika MySQL ter tako odstranili zakasnitve pri izrisu. Eden izmed ključnih razlogov, zakaj se ljudem zdi WordPress počasen, je gotovo tudi neprimerna izbira gostovanja. Še posebej so na udaru zelo priljubljena deljena gostovanja, ki imajo na voljo zgolj omejene vire in enostavno ne zmorejo prebaviti povečanega števila obiskovalcev.

WordPress je težaven za uporabo

a trditev je v popolnem nasprotju z WordPressovo filozofijo in zato ne drži. WordPress je zasnovan za večino, ki nima pojma o izdelavi spletnih strani, bi pa želela, da se njene misli na čim enostavnejši način pojavijo na spletu. Vmesnik je zato zelo enostaven in pregleden, privzete možnosti pa so izbrane na način, da jih večini ni treba spreminjati. Prilagoditev videza lahko izvajate z neposrednim predogledom in jih lahko uveljavite za javnost šele, ko ste z njimi zadovoljni. Zelo enostaven je tudi proces namestitve, ki traja zgolj par minut, enako pa bi lahko rekli tudi za nameščanje tem/vstavkov na klik ter posodabljanje, ki je celo delno avtomatizirano.

Smo vas prepričali?

Upamo, da smo v tem prispevku razblinili nekaj največjih dvomov glede uporabe WordPressa. S pravilnim pristopom lahko ta priljubljen CMS konkurira katerikoli odprti ali zaprti rešitvi, zato ni nobenega razloga, da ga ne bi uporabili v vašem naslednjem projektu.

Kako preveriti kakovost izdelane spletne strani?

Kako preveriti kakovost izdelane spletne strani?

Pri nekem podjetju, ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani, ste naročili novo stran. Izdelava je bila dokaj hitra, upoštevali so vse vaše želje, znesek na računu pa je bil tik pod mejo tistega, kar ste bili pripravljeni odšteti. Na prvi pogled stran izgleda dobro, in ker nimate dovolj tehničnega znanja za podrobni preizkus, se […]

Kontaktni obrazci za WordPress

Kako narediti in objaviti spletno stran?

Izdelava in objava nove spletne strani je lahko za začetnike zelo izčrpavajoča. Poskrbeti morate za vsebino, dizajn in funkcionalnost v enem. Poleg tega pa se morate tudi prepričati, da je spletna stran optimizirana za iskalnike, da jo bodo vaše stranke lahko našle. Tudi najbolj izkušeni posamezniki se včasih težko odločijo kje začeti.

Kaj Google kaznuje?

Kaj Google kaznuje?

Googlove kazni se razlikujejo od spletnega mesta do spletnega mesta ter tudi od resnosti posamezne kršitve.