Kako preveriti kakovost izdelane spletne strani?

Pri nekem podjetju, ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani, ste naročili novo stran. Izdelava je bila dokaj hitra, upoštevali so vse vaše želje, znesek na računu pa je bil tik pod mejo tistega, kar ste bili pripravljeni odšteti. Na prvi pogled stran izgleda dobro, in ker nimate dovolj tehničnega znanja za podrobni preizkus, se odločite, da boste razvezali mošnjiček: “Če ima podjetje toliko referenc, mora biti dobro!” V tem prispevku vam bomo našteli nekaj podrobnosti, na katere morati biti pozorni ob prevzemu nove spletne strani.

Kako preveriti kakovost izdelane spletne strani?

Predstavljamo vam nekaj najpogostejših težav, ki se lahko pojavijo na sveže izdelanem spletišču, zaznate pa jih lahko sami. Navadno so posledica neizkušenosti in/ali hitenja razvijalcev v kombinaciji s slabim (ali celo neobstoječim) nadzorom kakovosti. Če napak ne odkrijete pravočasno, se lahko zgodi, da boste izgubili velik delež obiskovalcev in posledično prodali manj, popravki pa znajo stati skoraj toliko kot ste odšteli za stran.

Nepravilen prikaz na mobilnih napravah in prenosnih računalnikih

Mobilni uporabniki v povprečju predstavljajo preko 50% obiskovalcev spletnih strani, ta številka pa konstantno raste. Navadno imajo na voljo nižje ločljivosti (enako velja za manjše prenosnike), počasnejše povezave in pogosto omejeno količino prenosa, s stranjo pa interagirajo preko dotika. Elementi na strani se morajo zato tekoče prilagajati spremembam ločljivosti (responsive design), primerno pa se mora spremeniti tudi njihova velikost in velikost pisav.

Ali je vaša stran prijazna mobilnim napravam, lahko preverite s pomočjo storitve Google Search Console – Mobile-Friendly Test ali pa uporabite orodja, vgrajena v brskalnike. Da aktivirate slednja, pritisnite Ctrl+Shift+M v brskalnikih Mozilla Firefox ali Google Chrome ter se poigrajte z širino in višino okna.

Počasna odzivnost

Počasno nalaganje spletnega mesta lahko odžene potencialne kupce, saj se naveličajo čakanja. Pogosto je nizka hitrost nalaganja posledica počasnega strežnika v kombinaciji z neoptimizirano programsko kodo, slabo organiziranih virov ali pa prevelikih datotek.

Za preverjanje hitrosti lahko uporabite orodje PageSpeed Insights, če uporabljate WordPress pa priporočamo, da si za podrobno analizo ozkih grl ogledate naš članek o pohitritvi WordPressa.

Kodne napake

Moderni brskalniki (in iskalniki) so kar se tiče pravilnosti kode HTML in CSS relativno prizanesljivi – še posebej glede slednjega. Kljub temu se zna zgoditi, da kodne napake začelja v določenih primerih povzročijo nepravilen prikaz v brskalniku, otežijo pravilno zbiranje analitičnih podatkov ali pa celo povzročijo nepričakovane hrošče, ki onemogočijo nadaljnjo interakcijo. Za preverjanje HTML lahko uporabite Validator.nu, za preverjanje CSS pa W3C-jev CSS Validator.

Kodne napake zaledja znajo biti precej bolj problematične, saj lahko iz opozoril prerastejo v kritične napake in ob posodobitvah povzročijo nedelovanje strani. V primeru, da uporabljate WordPress lahko z nastavitvijo define( ‘WP_DEBUG’, true ); v wp-config.php vklopite prikaz opozoril in napak (priporočamo, da tega ne storite na živi strani).

Varnostne luknje

Naj bo osnova spletnega mesta WordPress, Joomla, Drupal ali kaj drugega, ob predaji naročniku mora biti osnova posodobljena na najnovejšo različico. Enako velja tudi za teme in vstavke, ki so nameščeni. Na ta način se izognete varnostnim luknjam, ki so povzročene s strani tretjih oseb. Pregledovanje kode izvajalca za nehote povzročenimi varnostnimi tveganji je zahtevnejše, zato tega tukaj ne bomo obravnavali.

Če je vaša stran izgrajena v WordPressu in že pred-pripravljena za uporabo, si lahko ogledate, kako jo dodatno zaščititi.

Pomanjkljiva SEO optimizacija

Bleščeče novo spletišče še ne pomeni, da boste samodejno dosegali boljše pozicije v spletnih iskalnikih. V primeru, da razvijalec ni upošteval dobrih praks optimizacije za iskalnike, se lahko zgodi, da vam bo uvrstitev celo padla. Ob neuporabi standarda za izločanje robotov (robots.txt) ali napačnem strukturiranju naslovov URL, se lahko v indeks iskalnika pretihotapi podvojena ali pa neželena vsebina, napačno nastavljene (ali sploh nenastavljene) preusmeritve lahko povzročijo popolno prezrtje pomembnih vsebin ali pa padec uvrstitve, slednje pa se lahko zgodi tudi ob napačnem strukturiranju HTML oznak strani.

Kot grobo orodje za analizo trenutnega SEO stanja strani lahko uporabite Seoptimer SEO Analyzer.

Enostavni način za preverjanje preusmeritev iz stare na pravkar objavljeno stran je uporaba obstoječega indeksa vašega spletnega mesta. V iskalnik vpišite frazo site:ime-vase-domene.si ključna beseda, poklikajte dobljene rezultate in če dosežete pravo stran, potem so bile preusmeritve izvedene pravilno.

Kakovostno izdelana spletna stran je pomembnejša kot si mislite

Premislite, kaj bi si nekdo mislil o izdelku ali storitvi, ki se prodaja na nepravilno prikazani strani. Najbrž ne bo dobil ravno dobrega vtisa o kakovosti izdelka ali storitve, morda se mu boste celo zdeli neresni in bo stran enostavno zaprl. Pričakujete lahko tudi, da bo število deljenj na družabnih omrežjih upadlo ali pa ga sploh ne bo. Zaradi pomanjkanja prometa iz družabnih omrežij in slabe SEO optimizacije boste porabili bistveno več denarja za oglaševanje, kar pomeni, da bo za popravke na voljo še manj denarja, itd.

Črnemu scenariju se lahko izognete tako da pravi čas pritisnete na razvijalca, da popravi napake, ali pa enostavno izberete izvajalca z izpiljenim procesom izdelave spletnih strani. Stopite v stik z nami, s svojimi večletnimi izkušnjami na področju izdelave kakovostnih spletnih strani vam bomo gotovo lahko pomagali.

Kaj je Gutenberg in kako bo spremenil urejanje vsebin v WordPressu?

Kaj je Gutenberg in kako bo spremenil urejanje vsebin v WordPressu?

WordPress je svojo pot začel kot razvejitev blogerskega sistema imenovanega b2/cafelog. V svojih začetkih je omogočal enostavno urejanje in kategorizacijo prispevkov, dovoljeval pa je tudi njihovo komentiranje. Oblikovalne zmožnosti so bile zelo omejene, a jih je bilo dovolj za polepšanje vsebine. Pred več kot desetletjem so v različico 2.0 vgradili naprednejši urejevalnik imenovan TinyMCE, ki […]

Kako preveriti kakovost izdelane spletne strani?

Kako preveriti kakovost izdelane spletne strani?

Pri nekem podjetju, ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani, ste naročili novo stran. Izdelava je bila dokaj hitra, upoštevali so vse vaše želje, znesek na računu pa je bil tik pod mejo tistega, kar ste bili pripravljeni odšteti. Na prvi pogled stran izgleda dobro, in ker nimate dovolj tehničnega znanja za podrobni preizkus, se […]

Opozorila za varnost v naslovni vrstici brskalnikov

Opozorila za varnost v naslovni vrstici brskalnikov

Že več let skrbno vzdržujete vaš blog ali spletno stran, izvajate redne varnostne preglede in posodabljate vstavke/jedro, v 2018 pa se je v vašem najbolj priljubljenem brskalniku kar naenkrat začela kazati prečrtana ključavnica ali pa opozorilo “Ni varno” (“Not Secure”). Ali ste spregledali kak vdor? Brez skrbi, poskušali vam bomo pojasniti, čemu je tako.